A kalcium tényleg a cink ellensége?

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Egyes nyomelemek és ásványi anyagok elősegítik a cink felvételét a szervezetbe, mások azonban gátolják azt. A cink legnagyobb „gátlószere” a kalcium.

A kalcium nélkülözhetetlen nyomelem 

A félreértések elkerülésére hozzá kell tennünk, hogy a kalcium fontos ásványi anyag, amely többek között jelentős szerepet játszik a csontok felépítésében.

Az életkor előrehaladtával a kalciumfelvétel csökken, ezért az időskorúaknak gyakran írják fel ezt az ásványi anyagot tabletta formájában, a csontfelépítés elősegítésére.

Ha azonban nem élelmiszerekkel, hanem tabletta formájában vesszük fel a kalciumot, akkor az 50%-ra is csökkentheti a szervezet cinkfelvevő képességét.

Mivel azonban az idősebbeknek cinkből egyébként is többre van szükségük, a kalcium mellé legtöbbször cinket is kell szedniük. Ennek arányát az orvosnak kell megbatároznia.

Gátolja-e a tej a cink felvételét?

Sok helyen olvashatjuk, hogy a tej gátolja a cink felvételét. Ezt azonban tudományosacalcium-kalcium-05n eddig még nem sikerült bizonyítani.

Ezenkívül a fenti megállapítás figyelmen kívül hagyja, hogy a tejben is sok olyan nyomelem és ásványi anyag található, amely együttesen megakadályozza, hogy a cinkfelvételben zavarok lépjenek fel. Ráadásul a tej is tartalmaz cinket.

A tej példája egyértelműen mutatja, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek felvételében nem kizárólag a mennyiség, hanem azok együttes hatása is számít.

Ha tehát cinkhiányban szenved, akkor sincs rá semmi oka, hogy lemondjon a napi egy pohár tejről.

A spenót sem kedvez a cink felszívódásának

Jó hír azoknak a gyerekeknek, akikre eddig ráerőltették a spenótevést: Popeye kedvence közel sem olyan egészséges, mint azt sokáig hittük.

Az már régóta köztudott, hogy a spenót nagy vastartalmával kapcsolatos hírnevét egy tudósnak köszönheti, aki a spenót vastartalmának számításakor elvétett egy tizedesvesszőt.

A többi nyomelemben sem jeleskedik különösen a spenót.

A cinkfelvételt pedig kifejezetten gátolja a spenót, mivel nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, amely csökkenti a cinkfelvételt. Ez a sav a rebarbarában és a sóskában is megtalálható.

Ha a kalciumot tabletta formájában adagoljuk, akkor nemcsak a cink, hanem a magnézium, a foszfor és a mangán felvétele is csökken.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]