Amit tudni érdemes a növények makro ásványianyag-tartalmáról

620
HOZZÁSZÓLÁS:

A foszfortartalom-értékek szempontjából a gabonaféléket vizsgálva megállapítható, hogy a jelentősebb mennyiséget a búzacsíra tartalmazza.makro-asvanyok

A közepes értékhez tartoznak a búzapehely és a rozspehely. A nagyobb mennyiség a hüvelyes növényeknél található, de a szójacsíra értéke alacsony. A zöldség- és főzelékfélék foszfortartalma jelentősen kisebb, mint a gabona, a hüvelyes, a pillangós és a rostnövényféléké.

A zöldség- és főzelékfélék közül magas értékű a fokhagyma és a petrezselyem zöldje. A gyümölcsök között a földimogyoróban található sok foszfor (360 mg).

A kalcium

A kalcium a zabban, a zablisztben, a zabpehelyben és a pohánkában található nagy mennyiségben, de jelentős a búzacsírában és a búzaszemben is. A hüvelyesek és pillangós növények értékei mind jelentősek és magasabbak a gabonafélékénél, kivéve a szójacsíraértéket.

A zöldség- és főzelékfélék csoportjából a héj nélküli tök és a petrezselyem zöldje emelkedik ki. A gyümölcsök közül a földimogyoró kalciumtartalma kiugró, de a többi gyümölcsök is többet tartalmaznak, mint a zöldség- és főzelékfélék.

A kálium

A kálium mennyisége a búzacsírában a legmagasabb a gabonaféléknél. A hüvelyesek értékei jóval megelőzik a gabonaféléket, mintegy háromszoros nagyságrendben.

A zöldség- és főzelékfélék közül a héj nélküli tök magja és a petrezselyem zöldje a magas értékű, ez is mintegy 3-szorosa a többiekének. Gyümölcsök közül a mogyoró értéke a legmagasabb, a többi – az alma, a birs, a szamóca, a szeder és a ribiszke – hasonlít a zöldség- és főzelékfélékhez.

A magnézium a gabonáknál az árpa, a köles, a pohánka, a zab és zabpehely mennyisége emelkedik ki az átlagból. A hüvelyesek több magnéziumot tartalmaznak, mint a gabonafélék. A zöldség- és főzelékfélék közül a héj nélküli tök és a földimogyoró értékei magasak.

A nátrium

A nátrium esetében a gabonafélék közül a legjelentősebb értékkel az árpa, a búza, a rozspehely és a teljes zsírtartalmú szójaliszt rendelkezik. A zöldség- és főzelékfélék közül a fokhagyma, a retek, a sárgarépa és a spárga Na-tartalma jelentós.

620
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]