Mennyi cink szükséges terhesség és szoptatás idején?

623
HOZZÁSZÓLÁS:

Terhesség idején nagyon fontos a megfelelő mennyiségű cink biztosítása, hiszen a leendő anyának nemcsak saját magáról, hanem születendő gyermekéről is gondoskodnia kell. A magzat ilyenkor nagyon gyorsan növekszik, amelyhez különösen sok cinkre van szükség.cink5

Ezért fontos a terhesség elején és közben ellenőrizni a szervezet ásványianyag- és nyomelemszintjét. Ha ennek során cinkhiányra derül fény, akkor feltétlenül szükség van cinkkészítmények kiegészítő szedésére.

Ebben az időszakban kizárólag az étrend megváltoztatásával nem szüntethető meg a cinkhiány, mivel a terheseknek egyébként is nagy a cinkszükségletük. Egy átlagos felnőttnek körülbelül napi 15 mg-ra van szüksége, terhesség idején viszont ez napi 20 mg-ra, szoptatás idején pedig napi 25 mg-ra nő.

Növekvő kalciumszükséglet

Arra is figyelni kell, hogy terhesség idején a kalciumigény is nagyobb. A kalcium azonban gátolja a szervezet cinkfelvételét. Ezért is kell terhesség idején nagyon óvatosnak lenni az ásványi anyagok és nyomelemek szedésével.

A terhességük idején súlyos cinkhiányban szenvedő anyák gyermekei között az átlagosnál több a kis növésű, és sok esetben fejlődési rendellenesség is tapasztalható.

A cinkellátás kismértékű hiánya esetén nem áll fenn annak a veszélye, hogy a születendő gyermek nem lesz egészséges, ilyen esetekben azonban gyakran megfigyelhető, hogy a baba viszonylag kis súllyal születik. Ezek a nők terhességük idején erősen viszkető kiütésektől szenvedhetnek.

Várandós anyák semmi esetre se kezdjenek cinktablettát szedni anélkül, hogy előtte orvosuk véleményét kikérték volna. A terhesség idején a cinkbevitel mennyiségének pontosan annyinak kell lennie, mint amennyi a fennálló hiány.

Az anyatej cinktartalma

Természetesen a csecsemők számára is nagyon fontos, hogy táplálkozásuk során elegendő mennyiségű cink jusson a szervezetükbe. Itt a legfontosabb kérdés az, hogy kap-e a gyermek anyatejet vagy sem. A válasz egyértelmű. Az életük első hónapjaiban szoptatott gyermekek esetében lényegesen magasabb cinkszintet mértek, mint azok esetében, akik tehéntejet kaptak cumisüvegből.

Ha összehasonlítjuk az anyatej és a tehéntej cinktartalmát, akkor a tapasztalatoknak látszólag ellentmondóan a tehéntej adata bizonyul jobbnak. Míg 0,1 1 anyatejben csupán 0,22 mg cink található, ugyanennyi tehéntejben 0,4 mg-ot mérhetünk. Azonban nem a teljes cinkmenynyiség a döntő, hanem ennek a csecsemő számára felvehető része.

Ez az anyatej esetében sokkal nagyobb. Ennek az az oka, hogy az anyatejben olyan alkotóelemek találhatók, amelyek javítják a cink felszívódását. Emiatt az anyatejes csecsemők a kiegészítőként adott cinket is jobban fel tudják venni, mint mások.

A létfontosságú nyomelem, a cink bevitelével kapcsolatban tehát minden anyának azt javasolják, hogy feltétlenül szoptassák gyermeküket.

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]