A D-vitamin-hiány súlyos következményei: az angolkór és a csontlágyulás

573
HOZZÁSZÓLÁS:

A D-vitamin-hiány a gyerekeknél súlyvesztéssel és étvágytalansággal járó angolkórt idéz elő, a felnőtteknél pedig csontlágyulást okoz, amely a csontszövet ásványi eredetű kalciumvesztésével jár, amikor is a csontszerkezet érintetlen marad, ellentétben a csontritkulás folyamatával. Csontlágyulás megfigyelhető többször szült asszonyoknál is.d-vitamin4

A veleszületett és a kései angolkór

Az angolkór esetében különbséget kell tenni a veleszületett kora gyerekkori angolkór és a kései angolkór között.

A veleszületett angolkór igen ritkán fordul elő; olyan újszülötteknél figyelhető meg, akiknek édesanyjuk igen rosszul táplált, és ez az állapot már a terhességet jóval megelőzően is fennállt.

A kora gyermekkori angolkór minden tipikus jegye megtalálható ebben az esetben, nevezetesen: nagyon nagy homlok, az agykoponya elülső oldalán eléggé szembetűnő kidudorodásokkal, széles törzs és feltűnően görbült lábszár. Rendszerint a betegség kifejlődése megegyezik a korai gyermekkori angolkóréval.

A kora gyermekkori angolkór régen azoknál a csecsemőknél volt megfigyelhető, akiket gyenge tápértékű – a maiakkal össze nem hasonlítható minőségű – tápszeren neveltek. Természetesen más okok is vezethetnek az angolkór kialakulásához: az általánosan rossz életfeltételek, a higiénia teljes hiánya, a rossz minőségű és kevés táplálék, valamint a bezárt életmód, azaz a szabad levegő hiánya; azután krónikus emésztési zavar lép fel, amely a mellkas kiszélesedését okozza a bordák ízületeinek megnagyobbodásával; elhúzódó hörghurut és tüdőgyulladás, valamint tuberkulózis miatti leromlott fizikai állapot; krónikus gennyes bőrgyulladás, mint a tályog, furunkulus, vagy a fertőző szőrtüszőgyulladás.

Amikor az angolkór már kialakult, az immunrendszer védekezőképessége gyengül, és a csecsemő fogékonnyá válik egyéb fertőző betegségekre, amelyek még tovább súlyosbítják az angolkóros állapotot.

Az első hat hónapban a tünetek elsősorban a koponyán figyelhetők meg: a csontok lágyak maradnak, mint amilyenek a születéskor voltak, majd a következő hat hónapban megjelennek a bordákon az ízületi csomók, amelyek a bordákat a szegycsonthoz kőtő ízületek megnagyobbodása következtében jelennek meg, és az ún. bordafüzér kialakulásához vezetnek. Az első kutacs nem zárul be, és ez az állapot kórosnak tekinthető a tizenötödik hónap betöltése után.

A késői angolkór a pubertás kezdetén alakul ki vérszegény, gyenge vagy rosszul táplált gyerekeknél. Igen ritkán fordul elő teljesen egészséges gyerekeknél. A leggyakoribb elváltozások a kamaszkori gerincferdülés, lúdtalp, gacsos térdállás (X-láb) és deformált kezek.

Ettől kezdve főleg a végtagok torzulnak, mindkét oldalon. Csomós boka és csukló az ízületek megnagyobbodása miatt, ami a hosszú csöves csontok epifizisének szintjén alakul ki, valamint a mellkas is deformálódik.

Ha az angolkór kifejlődése folytatódik, a hosszú csöves csontok meggörbülnek, főleg ha a gyerek már járni tud. Néhány angolkóros elváltozás nemcsak a csontok fejlődésének zavaraira, hanem egy általános idegi ínszalaggyengülésre vezethető vissza, nem tartja meg többé a gerincoszlop normális egyenességét.

Másrészről megfigyelhető a medence deformálódása, a fogak késői megjelenése és a kialakuló fogak torzulása. Az ilyen gyerek hajlamos a „rángatózásra”, amely nem egyéb, mint a kalciumhiányra visszavezethető tetanuszos görcsök fellépése.

Ilyen görcsös állapotok egyébként megfigyelhetők olyan felnőtteknél is, akik túlzottan rendszertelenül táplálkoznak a modem kémia vívmányai felhasználásával. Amikor nincs kifejezett kalciumhiány, a gyereknél gyakran megfigyelhető egy neuromuszku-láris izgalmi állapot, amely a Chwostek-szindrómában, azaz reszke-tésben nyilvánul meg.

Csonttörés esetén az összeforradás jellegzetes torzulásokkal, hibásan történik meg.

A csontlágyulás

A csontlágyulást az egész csontváz kóros és növekvő hajlékonysága jellemzi, amely a csontok fehérje vázának felborult foszforkalcium anyagcseréjére vezethető vissza, amit a D-vitamin-hiány vagy ennek anyagcserezavara okoz. Fontos megjegyezni, hogy ezek a zavarok a már növekedésüket befejezett csontoknál jelennek meg.

Az angolkór nem okoz semmiféle fájdalmat, de ezzel szemben ebben az esetben megfigyelhetők a dekalcifikációra jellemző fájdalmak: gerinc fájdalmak, amelyek a gerincoszlop egy részét vagy egészét érintik, a lapockacsont és a medenceöv vagy a combok fájdalmai, amelyek fokozatosan kacsázó járás kialakulásához vezet, és egyre nehezebben tud az érintett személy túl alacsony székre leülni, illetve onnan felállni.

A csontlágyulásnak különböző okai lehetnek: első helyen a D-vitamin-hiány áll, amelynek eredete a helytelen táplálkozásban, a napfény hiányában vagy a D-vitamin felszívódási zavaraiban a bélnyálkahártyán, vagy epe- és hasnyálmirigy-problémákban keresendő.

Majd a D-vitamin anyagcserezavaraiban, mint a cirrózis vagy a veseelégtelenség esetében, amely a rendszeresen hemoldializált egyéneknél fordul elő, vagy az idült angolkórban, illetve az epilepszia elleni gyógyszerek D-vitamin-hiányt okozó mellékhatása váltja ki.

573
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]