Amit tudni érdemes a D-vitamin szükségletünkről

592
HOZZÁSZÓLÁS:

A felnőttek D-vitamin-szükséglete nem ismeretes. – Ezekkel a szavakkal foglalja össze 1958-ban Brugsch és Grümer azokat a panaszokat, amelyek a klinikusok részéről hangzanak el, mert a D-vitamin-adagolás terén tulajdonképpen „szükségállapotban” élünk, hiszen nem ismerjük a szükségletet. Különösen az idősebb emberek gyógykezelésében okoz ez nagy nehézségeket.d-vitamin5

De mi a D-vitamin hatásmechanizmusa?

Ezt se derítették még fel pontosan. Bőséges D-vitamin-adagolás ellenére is előfordul, hogy a szérumfoszfor érték a normális szint alatt marad. Ez még akkor is előfordul, amikor a gyógyulás végül bekövetkezik. Oszteoporózis esetében – a csont anyagának, elsősorban velőállományának a ritkulásakor – az orvosok általában nem is veszik igénybe a D-vitamin-terápiát. Helyette előnyben részesítik a hormonkezelést.

Kis adag D-vitamin esetén a kiürülő D-vitamin az ürülékben nem fedezhető fel. Nagyobb adagok esetén 20%-a megtalálható. Néha azonban nagyobb mennyiséget találnak a ürülékben, mint amennyit egyáltalában beadtak. Ez a tény ismét azt bizonyítja, mennyire nehéz még ma is – akárcsak régen – megnyugtató eredményekhez jutni. Valószínűnek tartják, hogy általában a vékonybél vesz fel egy bizonyos, de pontosan meg nem határozható mennyiséget.

Grab professzor megfigyelései és adatai különösen világosak. A következőket állapítja meg:

„Miként más vitaminoknak, a D-vitaminnak is több irányú hatása van. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

1. Kis mennyiségű D-vitamin-adagok előmozdítják a kalciumnak és a foszfátnak a szervezetben történő retencióját (visszatartását); kevéssel nagyobb adagok megnövelik a kalcium felszívódását, és valószínűleg másodlagos úton a foszfátfelszívódást is…

2. A D-vitamin előmozdítja a csontszövetek ásványi anyaggal való ellátását…

Hogyan segíti a D-vitamin a kalcium felszívódását?

A kalcium-felszívódáshoz a szervezetnek kétféle mechanizmusa is van. Mindegyik külön-külön működik. Az egyik a vékonybél felső részében, ebben a D-vitamin nem részes. A másik a vékonybél alsó részében, ez összefügg a D-vitamin hatásmechanizmusával…

Igen fontos és egyben igen érdekes, hogy a megnövekedett kalcium-felszívódás a D-vitamin hatására alkalmazkodik a szervezet kalciumigényéhez, és ennek megfelelően, fiatalabb korban, a gyorsan növekvő csontrendszer szükségleteinek a kielégítésére, lényegesen magasabb, mint felnőttkorban.

A kalcium-felszívódásnak a szükséglethez igazodó regulációja annál is nehezebben érthető, mert – eddigi tudásunk szerint – a bélrendszer és a csontrendszer semmiféle szerves összeköttetésben nem áll, és egymástól függetlenül működik.”

Az emberi szervezet kalciumigénye a koraszülött esetében a legmagasabb, majdnem háromszorosa, egy csecsemőé pedig másfélszerese az 5-20 éves ember szervezetének. Ez érthető, hiszen ezt a csontok növekedése és a testmagasság emelkedése befolyásolja. A csontok ásványi anyaggal való ellátása csak D-vitamin jelenlétében történhet meg, az optimális csontrendszer kifejlődéséhez tehát optimális D-vitamin-ellátásra is szükség van. Ezért tekintik angol (Gardiner-Hill) és holland (Stearns, Jeans és Vandecar) kutatók a D-vitamint növekedési faktornak.

Úgy látszik, hogy öregkorban a D-vitamin-szükséglet, a középső életévekhez viszonyítva, ismét növekszik. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy az öregedő szervezet nem képes a korábbi mennyiségű kalcium beépítésére. Ráadásul az idős emberek általában kevesebbet esznek. És mert általában kevesebbet szoktak a napfényben tartózkodni, érthető, hogy az ergoszterinnek D-vitaminná alakulása is kisebb mennyiségben megy végbe.

A bélrendszer és a kalcium-anyagcsere közötti összefüggések vizsgálata során tételezte fel Grab, hogy vannak különleges bélsejtek, amelyek kizárólag a kalciumfelvételt szolgálják. E különleges sejtek száma fiatalkorban lényegesen magasabb lenne, mint idősebb korban. Ez a biológiai szabályozás oldaná meg a szervezet mindenkori igényéhez, illetve szükségletéhez történő igazodást. A fiatal szervezet, a maga gyorsan növekvő csontrendszerével, lényegesen jobban kihasználja a D-vitamin hatását, mint a felnőtt, már kifejlett ember, és éppen e speciális sejtek tennék lehetővé, hogy a növekedő csontokba nagyobb mennyiségű kalcium épüljön be.

Ezek a különleges bélsejtek – létük egyelőre csak ún. munkahipotézis, amely bizonyos anyagcsere-folyamatok lebonyolításának a megfigyelésén alapszik – D-vitamin segítségével a kalciumot előkészítik, hogy az részt vegyen a csontok ásványi anyaggal való ellátásában. A feltételezés szerint e célból különleges komplexkötésbe viszik a kalciumot, majd a csontok ásványi anyagai – beépülésre készen – a vérszérumba kerülnének. Az így felhasználásra alkalmas „építőanyag” kerül a csontokhoz. Ott már csak le kell rakódnia.

Ez a hipotézis valószínűleg azon a megfigyelésen alapszik, hogy D-vitamin intravénás adagolását követően, körülbelül egy óra múlva, a csontrendszerben történő kalcium-beépülés maximális értéket mutat. A D-vitamin tehát gyorsítóként hat. Angolkóros állatok esetén e jelenség bekövetkezéséhez 65 óra szükséges, D-vitamin-kezelés esetén viszont csak 45 óra.

Az elmeszesedett szövetek lebomlása is folyamatosan történik a csontokban. Ennek során kalcium és foszfát szabadul fel, és kerül vissza a véráramba.

592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]