Miért létfontosságú a kalcium, és honnan juthatunk hozzá?

652
HOZZÁSZÓLÁS:

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, és a csontok fő alkotója.kalcium (1)

Miért létfontosságú számunkra a kalcium?

Hiányában csontritkulás, csontlágyulás jön létre, a fogak tönkremennek. Az izmok hatékony működéséhez elengedhetetlen, amennyiben a kalcium nem tud eljutni az izmokhoz, azok működése görcsössé válik, s ez különösen veszélyes lehet a légzőizmoknál, fulladáshoz vezet.

A gyakori hát-, és derékfájás sokszor az elégtelen kalcium felvétellel függ össze. Normál esetben a kalcium a csontokban raktározódik. Ha szervezetünk hosszabb ideig nem jut kalciumhoz, akkor a csontraktárakból fokozatosan kiürül és felhasználásra kerül. Ennek következtében a csontok törékennyé válnak és zavart szenved a vérképzés is.

Nőknél a menopauza idején a szervezet kalcium egyensúlya gyakran felborul, ilyenkor nagyobb mennyiségű kalciumot kell felvenni. A véralvadáshoz is nélkülözhetetlen, hiányában az alvadást segítő enzimek nem képesek kifejteni hatásukat s ez komolyabb sérülés esetén végzetes lehet.

Az intravénásán beadott kalcium injekció csökkenti a szövetek vízfelvételét és gátolja a gyulladásos folyamatokat. Allergiás reakciókat mérsékelni lehel kalcium ionokkal.

Átlagos napi adagja kb. 800-1000 mg. A kalciumháztartás hormonális szabályozás alatt áll, amelynek működését D-vitaminnal elősegíthetjük.

Milyen forrásai vannak a kalciumnak?

Kalciumból elegendő mennyiség áll rendelkezésünkre, hiszen ez a föld harmadik leggyakrabban előforduló eleme. Épp ezért a hiány-tünetek oka legtöbb esetben a helytelen táplálkozási szokásokban keresendők.

Nagyobb mennyiségben található a tejtermékekben, de a főzés és tartósítás során ennek nagy része elvész, ezért kívánatos lenne a nyers tejfogyasztás.

Emellett az olajos magvakban (dió, mák, mogyoró, tökmag) fordul elő a kalcium. A mesterséges készítmények a legtöbb esetben kalciumot és magnéziumot együtt tartalmaznak, ezek közül azt érdemes fogyasztani, amelyben a fenti elemek aránya 2:1-hez, mivel a hasznosulás mértéke így optimális.

652
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]