Melyek a feltételei a kalcium megfelelő szintjének szervezetünkben?

604
HOZZÁSZÓLÁS:

A kalcium nagy tömegben a szervezetben a csontokban található, amelyeknek a mész adja meg a keménységét, de egyben a kalcium raktáraként is szolgálnak.csont_kalcium

Kalcium a szervezetben

A kalcium felszívódása, a szérumban a szintjének szabályos volta, kiválasztása, a csontokban lerakódása igen szigorú szabályozás alatt áll. Felszívódása megfelelő mértékben csakis akkor megy végbe, ha a bélsejtekben a kalciumot szállító fehérje jelen van.  Ennek jelenléte akkor mutatható ki, ha a szervezetet megfelelő mennyiségű D3-vitaminnal sikerül ellátni (naponta 400-800 egységet javasolnak).

Ahhoz, hogy a bekerült kalcium azonnal ne ürüljön ki a vizelettel, a testünket felépítő (anabolikus) hatásra is szükség van. Ilyen anabolikus hatást fejt ki a csontjainkra ható nehézségi erő, vagyis a rendszeres napi testmozgás, sport, kocogás.

Az űrhajósok igen gyorsan jelentős mértékű kalcium- (csont-) vesztésen mentek keresztül, mivel hiányzott a nehézségi erő (súlytalanság) okozta közönséges terhelés. Ezért egészségük fenntartásának legfontosabb feltétele a számukra kidolgozott sport rendszeres teljesítése. Sajnos az ágyhoz kötött, fekvő betegek hasonló problémával küzdenek. Ha számukra alkalmas testgyakorlást sem végeztetnek velük, súlyos csontvesztéses állapot fog fellépni náluk.

A másik rendkívül fontos anabolikus hatás hormonális, nőkön az ösztrogén nemi hormon, férfiakon a tesztoszteron jellegű nemi hormon gyakorolja a megfelelő anabolikus hatást. Anabolikus hatás az, amely a csontjaink, az izmaink felépülésében szerepet játszik, ezért doppingszerként is a férfi nemi hormon valamilyen származékát szokták az atléták illegálisan fogyasztani.

Emiatt a nőkön férfiasodás jelei alakulnak ki, mindkét nemben kóros máj eltérések mutatkoznak. Ezért aztán a testi erősítés ilyen formája egészségi okok miatt tilos. Amíg a férfiakon a hormontermelés megszűnte fokozatosan megy végbe, nőkön a menopauza beálltával (klimax, klímaktérium, változókor, a menstruáció kimaradása) hirtelen. Ugyan már az ezt megelőző néhány évben az ösztrogénhormon termelése csökken, de menopauza esetén a hormont a petefészek nem termeli többé.)

Hogyan védhetjük ki a csontvesztést?

Ha nincsen anabolikus hormon, akkor a szervezet alig képes a csontjaiban a kalciumot megtartani. Kialakul a kalcium fokozatos elvesztése, amely éppen az első időben eléggé nagymértékű is lehet (gyorsult, akcelerált vesztés), elérheti évente a teljes kalciumtartalom több %-át is.

Ezért ma jelentős tábora van azoknak, akik a klimaxban az ösztrogénpótlást fontosnak tartják. Maga az ösztrogén egyedül nem eléggé biztonságos, mivel a méhrák előfordulását növelheti, ezért kombinált hormonális kezelést tartanak megfelelőnek, bár ennek viszont az emlőrák előfordulására van kockázata. A döntés meghozatala a beteg és az orvos megbeszélésének a tárgya, amikor a kockázatokat gondosan mérlegelve szükséges a hormonkezelésre vonatkozó elhatározást meghozni.

Bár természetesnek tűnik és minden kutató hangoztatja a testmozgás fontosságát a csonttömeg megőrzésében, a túlzásba vitt testi erőltetés, amely egyben a testsúly alacsonyan tartásával is társul (fiatal tornászlányok, atlétanők, balett-táncosnők), nem kedvez az optimális csonttömeg kialakulásának. Sőt, még az atlantai olimpia előtt közölt vizsgálatokban férfi kosárlabdásokon kimutatták, hogy a nagy edzések és meccsek idején csontvesztésük volt.

604
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]